Problem med samarbete på skolor

Lannavaara sameskola och Övre sopperos kommunala skola har samarbetsproblem. Sedan två år tillbaka har skolorna haft ett samverkansprojekt men det kan nu vara på väg att rämna

Det är femton kilometer mellan sameskolan i Lannavara med elva elever och den kommunala skolan i Övre Soppero med 14 elever.

Båda skolorna har ett sjunkande elevantal och man har haft ett samverkansprojekt där man försökt spara pengar och lära känna varandra.

Gemensamma temadagar
Bland annat har man haft gemensamma resor till badhuset fem mil bort - till Vittangi och på så sätt delat på resekostnaderna - men man har även haft temadagar där man bland annat besökt rengärden för att lära sig renskötsel.

Men nu kan dom resorna vara över. Det eftersom man från sameskolan inte är intresserade av att fortsätta arbetet.

Inte fungerat
Sameskolstyrelsens ordförande Monica Harr Sandström säger att både lärare och elever upplever att samarbetet inte fungerat bra, att Soppero skola bestämmer och man är tvungna att följa.

Kirunas skolchef Lennart Gustavsson säger till sameradion att det skulle vara synd om samarbetet skulle ta slut. Att man i alla fall måste försöka lösa problemen först.

Idag är Kiruna kommuns barn- och utbildningsnämnd i Övre Soppero för att försöka lösa upp knutarna.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista