John Elvin Hemfjell

Fler avhopp från jakt- och fiskesamerna

Partiet jakt- och fiskesamerna kritiseras återigen för att vara toppstyrt och att det förekommer mobbning och trakasserier inom partiet.

Ifjol hoppade sametingsledamoten Ulf Nårsa av partiet - nu gör valberedningens John Elvin Hemfjäll likadant och av samma orsaker, även om det är ett svårt personligt beslut för Hemfjäll.
 - Nu är det så besvärligt med mobbning, men även hotelser inom partiet. Och det kan inte fortsätta så här. Jag vill inte vara med på det här, längre, säger John Elvin Hemfjäll.

Hemfjäll menar att den som inte håller med partiledaren Håkan Jonsson blir utmobbad och nu har det gått så långt att ingen längre vill ta några uppdrag i partiet, menar han.

Men partiledaren Håkan Jonsson håller inte med och pekar på att man fått in fyra nya styrelseledamöter. Enligt Jonsson så är problemet att vissa inte vill följa partiprogrammet.

- Vi har på årsmötena beslutat hur partiet ska jobba, och dom besluten följer vi. Och jag känner inte igen beskyllningarna om partipiska, m m, säger Håkan Jonsson.

Sameradion har varit i kontakt med partiets sametings- och styrelseledamöter och det är bara en som är inne på samma linje som Hemfjell.

Alla andra avfärdar anklagelserna och säger sig inte ha sett vare sig mobbning eller trakasserier.

Några menar att kritiken från Hemfjäll nu senast och Ulf Nårsa i fjol är ren smutskastning och flera av ledamöterna konstaterar att om man inte kan tänka sig följa partiprogrammet ja då är det naturlig att man lämnar partiet.

Men trots det så hävdar John Elvin Hemfjell att partiet har allvarliga interna problem och det kommer visa sig i valet, menar han.
 - Det kommer att ramla bort väldigt många mandat, på grund av osämjorna i partiet, säger John Elvin Hemfjell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".