Abisko

Markupplåtelse på is

Markupplåtelse av det annorlunda slaget. Det ska rennäringsdelegationen i Norrbotten ta ställning till på onsdag.

För andra året i rad har Abisko Turiststation en stugby på Torneträsk is, norr om Abiskosuolu, några kilometer från själva turiststationen. Stugbyn eller arkhotellet som den också kallas, består av åtta arkliknande stugor som är 6 m² stora, en bastu om 6 m², badtunna och torrtoa.

Att det finns så kallade fiskearkar, ungefär lika stora, lite här och där på sjöarna i Norrbotten är inte ovanligt. Men ett arkhotell är av det ovanligare slaget och till det krävs det åtminstone säsongsvis markupplåtelse. Det eftersom länsstyrelsen har kommmit fram till att fruset vatten är att betrakta som statens mark.

Is eller mark?
Enligt Abisko turisstations chef Putte Eby, så har den stora knäckfrågan varit just om statligt fruset vatten är att betrakta som mark. Enligt Eby så trodde inte han och inte heller länsstyrelsen det från början.

- Sedan har ett antal kloka jurister slagit sina huvuden ihop och konstaterat att eventuellt är statligt fruset vatten att betrakta som mark, säger Putte Eby.

Idag behandlar rennäringsdelegationen i Norrbotten ärendet om markupplåtelse på Torneträskens is utanför Abisko.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista