Kampen mellan Saarivuoma och norska myndigheter fortsätter

Saarivuoma sameby hävdar att norska staten genom sina tjänstemän fortsätter att störa samebyns renskötsel på norska sidan. Nu anlitar samebyn norsk advokat i sin kamp för markrättigheter i Norge.

På grund av mycket snö och därmed svårigheter att hitta vinterbete så har en av Saarivuomas vintergrupper sedan en tid tillbaka haft renarna i Mannencerru-Majsa området i öständan av Altevann på norska sidan.

Skoter i renhjorden

Enligt samebyn så har norska polisen och tjänstemän från Statsskog vid två tillfällen kört skoter bland betande renar. Saarivuoma menar att det har gjorts antingen av okunskap eller med avsikt.

-I båda fallen är det lika allvarligt när tjänstemän missbrukar sin ställning mot renskötare som i sitt dagliga arbete försöker få en utkomst av sin näring, säger Saarivuoma samebys ordförande Per Anders Nutti i ett pressmeddelande.

Kräver ersättning

Samebyn har därför nu tagit hjälp av den norska advokatbyrån Rekve Pleym i sin kamp för rättigheter till betesmark i Norge. Via sin advokat har samebyn skickat ett brev till Norges lantbruksminister Terje Riis-Johansen.

I brevet kräver samebyn ersättning för de rengärden som norska myndigheter rivit under fjolåret och att norska staten drar tillbaka sina krav om betesavgifter och andra avgifter i samband med bortforsling av materialet.

Olika uppfattning

Reindriftsförvaltningen rev ifjol Saarivuomas rengärden med motiveringen att de var uppsatta på områden där samebyn inte hade betesrätt. Men samebyn har bland annat hänvisat till altevannsdomen i norges höyesterätt från slutet på 60-talet och menar att enligt den så har man rätt till markerna.

Kampen mellan Saarivuoma och norska staten fortsätter alltså i år igen.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".