Kulturrådets ordförande Per Gustav Labba

Kulturrådet delade ut för mycket pengar

Sametingets kulturråd överskred sin budget med 600.000 kronor under förra året. Orsaken är att kansliet gav felaktiga uppgifter om hur mycket pengar det fanns att fördela.
- Det här är inte acceptabelt, menar kulturrådets ordförande Per Gustav Labba.

På kulturrådets sista möte för året i december i fjol meddelade kansliet att det fanns ungefär 1,2 miljoner kvar fördela i 2007 års pengapott.

Kulturrådet delade ut alltihop. Men vid första plenumet efter jul i februari visade det sig att kulturrådet hade gjort av med drygt 600.000 kronor för mycket under fjolåret. Orsaken är alltså att kansliet gett fel uppgifter till kulturrådet.

- Det är inte bra, det borde vara så att man ska få rätt information om hur mycket pengar kulturrådet hela tiden har eftersom vi har en planering om hur mycket pengar som ska fördelas vid respektive möte, säger kulturrådets ordförande Per Gustav Labba från samelandspartiet.

Missförstånd

Inez Svonni Fjällström, stabschef på kansliet, säger att pengar till bibliotekskonsulenten utgår från kulturanslaget men det framkom inte i informationen till kulturrådet som därför fick uppgifter om att det fanns kvar mer pengar än vad det gjorde.

- Jag kan väl säga att det är ett missförstånd mellan kulturavdelningen och ekonomi, säger Inez Svonni Fjällström.

Konsekvenser

Det här innebär att kulturrådet i år har drygt 600.000 kronor mindre att förfoga över. Något som får konsekvenser enligt Per Gustav Labba.

- Prioriteringarna blir hårdare och många bra projekt blir inte genomförda

Vad kan man göra åt det som uppstått?

- Ja, det man kan göra är att se över rutinerna på ekonomiavdelningen.

Stabschefen Inez Svonni Fjällström säger att kansliet redan vidtagit åtgärder.

- Vi har dragit upp riktlinjer på hur vi ska förbättra rutinerna och det är inga svårigheter att göra det.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".