Lars Anders Baer

Riksrevisionens rapport positiv, enligt Baer

Trots riksrevisionens kritik och uppmaning om förbättringar så tycker sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer ändå att det är ett steg i rätt riktning.

I princip varje år de senaste tio åren har sametinget fått kritik för hur man sköter ekonomin. I senaste rapporten är riksrevisionen kritisk mot att sametinget överskridit budgeten ifjol. Men styrelseordföranden Lars Anders Baer menar ändå att rapporten visar på framsteg för sametinget.

- Vi får ju en så kallad ren revision där det konstateras att vi har skött oss bra, sedan pekar man på underskottet i kulturbudgeten och där har vi redovisat orsaken, säger Baer.

”Labbas ansvar”

Sametinget kritiseras alltså av riksrevisionen för att överskridit 2007 års budget med 615.000 kronor. Det är kulturrådet som använt för mycket pengar och det berodde i sin tur på att kansliet gav kulturrådet fel information om hur mycket pengar som fanns. Det har kulturrådsorföranden Per Gustav Labba kritiserat.

Men Sametingets styrelseordförande och Labbas partikamrat i samelandspartiet Lars Anders Baer menar att det även är Labbas eget ansvar att veta hur mycket pengar kulturrådet har.

- Tar man på sig ett ansvar oavsett om det är heltid, deltid eller ideellt så har man ett politiskt ansvar, är man inte med på det så ska man inte ställa upp i den här typen av organ.

Allvarligt

Sametinget har vid något enstaka tillfälle tidigare överskridit budgeten men aldrig så här mycket. Jan Erik Fälth på riksrevisionen menar dock att summan i sig inte är så hög, men det är ändå allvarligt.

- Det betyder ju att man har hanterat mer pengar än man har rätt att göra, så principiellt är det allvarligt, säger Fälth.

Ska förbättra

Riksrevisionens rapport skickas härnäst till regeringen och kommer att finnas med som underlag i kommande överläggningar mellan regeringen och sametinget. I rapporten uppmanar man sametinget att göra en översyn av den interna styrningen och kontrollen för att i framtiden undvika att budgeten överskrids.

- Det är viktigt att anamma det dom säger och försöka förbättra rutinerna för vi är ändå en servicemyndighet mot den samiska allmänheten och de är ju våra kunder, så det är viktigt att de är nöjda, säger Lars Anders Baer.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista