Tidsbrist tvingar Sáminuorra att skjuta på årsmöte

Saminuorras årsmöte som vanligtvis hålls under våren måste flyttas fram till hösten. Sen planering av styrelsen och sjukdom har har lett till tidsbrist.

Lars Miguel Utsi är ordförande för Saminuorra, och han säger att dels sjukdom men även ovana för styrelsen att palnera årsmötet har lett till försening.

- Vi har börjat med arbetet i styrelsen för sent. Vi hade också otur att våran kanslist blev sjukskriven en period. Hon har varit projektanställd med att jobba i projektet att planera inför årsmötet, säger Utsi.

Enligt stadgarna så måste man kalla inför årsmötet en månad innan.

Jämtland i år
Styrelsen har dock hunnit ändå med att preliminärt planera årsmötet och vilka teman man vill ha föreläsningar om.

Preliminärt kommer temat vara, ”När sapmi blev stulet”. Det berör bl a renbeteskonvetionen mellan Norge och Sverige och konflikter med markägare som har hamnat i domstolen.

- Vi ska ta upp hur man kan jobba med de här frågorna framöver, hur framtiden ser ut, osv, säger Lars Miguel Utsi.

Saminuorra har beslutat att årsmötet ska vara i Jämtland, orten är ännu inte bestämd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista