Östersund

Oviss framtid för Gaaltije

Det finns pengar till halvårskiftet - sen är det högst osäkert hur det ska gå för Gaaltije, det sydamiska kulturcentret i Östersund.

I snart tio år har verksamheten på Gaaltije levt på tidsbegränsade projektpengar. Och det är inte hållbart i längden.

Ingvar Åhrén är chef på Gaaltije. Han lever på hoppet att Gaaltije ska bli en institution med ett fast statligt anslag varje år. Nu lever man på de pengar man ansöker om till olika projekt.

- Det är tungt att ständigt hålla på och jaga. Man vet inte om man har pengar eller mat, nästa dag. Man kan jobba så här under en viss tid. Men det här är ingen lösning på längre sikt, säger Ingvar Åhrén.

Under de närmaste tre åren vill man utforska och inventera samiska boplatser och utveckla en småskalig samisk turism - men man har ännu inte fått några pengar för det arbetet. Som mest har Gaaltije haft nio tillfälligt anställda - nu består personalen av tre personer.

- Vi behövs. Vi vill visa på att det samiska har ett plusvärde och är en tillgång för det övriga samhället. Annars när man får läsa om det samiska i tidningarna, så är det oftast något problem man lyfter fram. Men vi kan även vara en tillgång för samhället. Det är viktigt att visa fram, säger Ingvar Åhrén, på Gaaltije i Östersund.

Stefan Hanberg
SR Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".