1 av 2
Grop efter raketnedslag från Esrange. Foto: Per Ola Blind
2 av 2
Mikael Viertotak, säkerhetsansvarig på Esrange.
Kiruna

Raket från Esrange föll ner nära renskötare

Rymdraketer som dimper ner från himlen, det är vardag för de fyra nordligaste samebyarna i Sverige. Utan fungerade telefonnät och nödtelefoner kan ett missat radiomeddelande om raketuppskjutning från Esrange bli ödesdiger. Det fick några renskötare från Saarivuoma sameby erfara när en raket från rymdstationen slog ner alldeles intill dom under en vanlig arbetsdag.

Saarivuomas ordförande, Per-Anders Nutti, berättar att renskötarna inte hade hört något meddelande på radion om att det skulle vara raketuppskjutning den dagen. De var ute på sitt vanliga jobb när de hörde ett fruktansvärt ljud.

– Då ser dom att det är någonting som har gjort hål i snön, säger Per-Anders Nutti.

Varnade i förväg
Hålet visade sig vara nedslagsplatsen för en av rymdbolaget Esranges raketer. Deras skjutfält sträcker sig från Esrange, som ligger några mil utanför Kiruna, i en triangel ut över Könkämä, Lainiovuoma, Saarivoma och Talmas marker.

Samebyarna blev redan i mars förvarnade om ungefär när uppskjutningen skulle ske. Men på själva uppskjutningsdagen är radio det enda sättet att varna folk i området eftersom det helt saknar mobiltäckning.

En på en miljonEnligt Esranges säkerhetsansvarige Mikael Viertotak, så är risken för att någon ska bli träffad av en nedfallande raket en på en miljon. Det betyder att Esrange skulle kunna skjuta raketer en miljon gånger innan någon kommer till skada.

– Vi tillför inte mer risk än vad de gör i sitt eget vardagsliv, säger Mikael Viertotak.

Digital mobiltelefon lösningen?
Under mötet med Esrange i mars påtalade samebyarna riskerna med nedfallande raketer och ville att bolaget skulle flyga över området med helikopter innan uppskjutningen. Något som Esrange också gjorde.

Utöver det ville samebyarna även ha nya digitala 450-telefoner som alternativ efter att det analoga NMT nätet släcktes ner vid årsskiftet. Mikael Viertotak tror att det skulle kunna vara ett bra alternativ för att öka säkerheten.

– Där finns ju en möjlighet att man kan få ett mobiltelefonnät som fungerar bättre i nedslagsområdet, och det skulle ju alla parter ha nytta av, säger han.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".