Umeå

Röster från en svunnen tid lyfts fram

Forskaren Coppelie Cocq, vid samiska studier på Umeå Universitet, lägger idag fram sin avhandling om nordsamisk berättartradition i början av 1900-talet. I den vill hon ge tillbaka rösten till bortglömda berättare och på så sätt visa det finns ett stort historiskt värde i att veta mer om personerna som framför berättelserna.

Coppelie Cocq har studerat fyra nordsamiska berättare i början av nittonhundratalet.  Johan Turi som levde i Kiruna och tre som levde i Kautokeionområdet i Norge, Ellen Utsi, Per Baer och Isak Eira, alla var stora berättare av sin tid.

Deras berättelser har visserligen analyserats - men inte så som dom borde, menar Coppelie Cocq som tycker att personerna bakom berättelserna i stor utsträckning har ignorerats.

– Människorna bakom berättelserna måste komma fram, säger hon.

Berättaren glöms bort 
Enligt Coppelie Cocq har berättelserna har bara setts som fristående fenomen, eller museiföremål som hon säger - utan att man tagit hänsyn till berättarna.

I berättelserna gör dom ställningstaganden som påverkas av omgivningen, hur dom lever och vad dom upplevt och hört av andra. Coppelie Cocq menar att man inte sett deras skicklighet som berättare och att dom aktivt genom sina berättelser beskrivit hur dom upplevde sin tid.

Vittnesmål
Det är alltså vittnesmål från en tid som i början av nittonhundratalet för samernas del bestod i stora förändringar med kolonisation, rasbiologi och assimileringspolitik.

– Det är en tid då hände väldigt mycket i Sápmi, det finns inte så mycket historiskt material, men de berättelserna, historierna eller sägner eller vad man ska kalla dom för, är ju också historiskt material som kan lära oss väldigt mycket, säger Coppelie Cocq.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista