Jojken tar plats i boxningsringen

Kan samisk jojk hjälpa boxare att vinna sina matcher? Det tror i alla fall Sveriges bästa kvinnliga proffsboxare Anna Ingman. Hon ska nämligen äntra boxningsringen ikväll i direktsändning till jojk av Lars-Anders Kuhmunen.

Anna Ingman råkade höra honom jojka på en kulturfestival i Stockholm och tände direkt på musiken.

– Den här musiken var det häftigaste jag hört på länge, den gick rakt in i magen och kraftcentrat där nere så jag kände att det här passar ju till boxning, det här är min ingångsmusik, säger hon.

Inre kraft 
28-åriga Anna Ingman från Karlstad har varit proffsboxare i ett halvår och är ännu obesegrad. Hon är rankad tvåa i Europa, och har som mål att vinna EM och VM. Kanske blir det så med hjälp av jojken.

– Det är någonting kraftfullt andligt i den här musiken, och det är det jag är ute efter, att hitta den inre kraften som jag ska kunna använda i boxningsringen, säger Anna Ingman.

Likheter 
Hon ser många likheter mellan sig själv, samernas situation och damboxare.

– Man är en minoritet men man måste fightas, man måste upp med garden, upp med hakan, man får inte vika ner sig, säger Anna Ingman.

”Kvinna med järnknytnävar”
Ikväll möter Anna Ingman en obesegrad vitryska i direktsänd TV. Det är en viktig match både för Ingman och damboxning generellt. Det blir också världspremiär för jojken som Lars-Anders Kuhmunen gjort till henne.

– Den är häftig och väldigt kraftfull och den är ju gjord till mig, speciellt, så att den handlar om en stark kvinna med järnknytnävar.

Anne-Maret Blind
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".