Fler turistföretag kommer kräva skadestånd

Fler turistföretag i Norrbotten kommer att kräva höga skadeståndsbelopp för länsstyrelsens beslut om att utestänga utländska jägare från småviltsjakt i fjällen.
Justitiekanslerns beslut om skadestånd på över en halv miljon kronor till ett helikopterföretag i Arjeplog ses som ett prejudikat.

Anledningen till att företagen har förlorat pengar är på grund av länsstyrelsens beslut 2006 - att utlänningar fick börja småviltsjakten i fjällen ett par veckor senare än svenskar och var tvungna att ha jaktguide.

Beslutet stred enligt justitiekanslern mot EG-rätten och fick många norrmän att avboka planerade jaktresor till Norrbotten. Efter skadeståndsbeslutet hos JK så har fler turistföretag krävt skadestånd.

Länsstyrelsen i Norrbotten räknar med att dom får betala upp emot 2 500 000 kronor i skadestånd. Men först måste JK besluta om skadeståndskraven innan pengarna betalas ut. Och det är från länsstyrelsen förvaltningsanslag som pengarna tas från.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".