Ingemar Blind, ordförande i Girjas sameby
Gällivare

Järvmassaker i Gällivarefjällen

En ensam järv lyckades under mindre än en veckas tid dräpa över tjugotalet renar, dom flesta dräktiga vajor, på Liddubákti i Gällivarefjällen. Renarna tillhör medlemmar i Girjas sameby. Värdet på renarna vid järvmassakern, uppskattar samebyordförande till uppemot 100 000 kronor.

Efter en lång och svår vinter med dåligt renbete i stora områden av Sápmi så har nu renarna börjat söka sig upp till fjällvärlden. Vajorna söker sig till kalvningsområdena. Men bekymren för renarnas väl och ve är inte över. Rovdjuren är ett stort problem för många samebyar.

Och det är järvmassakern inom Girjas sameby ett tydligt bevis på. Under knappt en veckas tid tog en ensam järv ihjäl minst 21 renar. Dom flesta var dräktiga vajor.

”Skär i hjärtat”
Vid en brant fjällsluttning på Liddubákti hade järven, dels dräpt vissa renar direkt, andra hade dött av skadorna som dom fick när järven drev renarna vid sluttningen. Och det var ingen trevlig syn som mötte renägare i Girjas.

– Ofödda kalvar låg ute på backen, det är äckligt att se, det skär i hjärtat, säger Ingemar Blind, ordförande i Girjas sameby.

Samebyn kommer att ansöka om ersättning för dom massdödade renarna. Samebyn har ännu inte bestämt om dom kommer att ansöka om skyddsjakt på järven.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".