1 av 2
Dieter Müller, professor i kulturgeografi Umeå Universitet
2 av 2
Osvald Jonsson insåg svårigheterna att kombinera renskötseln och sitt turisföretag
Borgafjäll

Renskötsel och turistföretagande - svår kombination

Kombinera renskötsel med turistföretagande är en svår uppgift. Det menar Dieter Müller som är professor i kulturgeografi vid Umeå universitet.
– Det är enklare att vara bra på en sak än två saker, säger han.

Femtio tal samiska turistföretagare från Kiruna i norr till Idre i söder har samlats i dagarna för rådslag om samisk turism som samernas riksförbund arrangerar. När ett föredrag om urfolksturism gick la Dieter Müller fram sina åsikter och han får även medhåll från Osvald Jonsson.

– Jag var aktiv renskötare under flera år och samtidigt hade jag turistföretaget fjällhästen och det gick inte att kombinera eftersom gästerna krävde mer och renskötseln fick vara i sidan om, säger Osvald Jonsson.

Visar motsatsen
Enligt Müller måste man välja för att få ett bättre resultat. I Inger Hellmans familj i grans sameby kombinerar man turism och renskötsel. Det är Inger Hellman som tar emot gästerna och hennes man tar han om renskötseln.

– Man ska göra det man är bäst på, man ska vara ett komplement för varandra när man har två olika företag, säger Inger Hellman.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".