Jämtland

Samebyar kräver ersättning

Renoveringen av dammen i Burvattnet i Oldfjällen i sommar kommer att innebära stora störningar för de renar som betar i området, det anser samebyarna i området.

Miljödomstolen har gett Indalsälvens Vattenregleringsföretag tillstånd att bygga om dammen vid Burvattnet. Dammen ska renoveras för 20 miljoner kronor för att klara stora vattenmängder. Renoveringen ska göras under barmarksperioden i år.

Stör renarna
Renoveringen kommer att störa renarna som Njaarke sameby och Jovnevaerie sameby har i området, den bedömningen gör de båda samebyarna.
Därför begär nu samebyarna ersättning från Indalsälvens Vattenregleringsföretag med drygt 1 000 000 kronor.

Sambyarna bedömer att dammbygget kommer att göra att fler kalvar kommer att dö, att renarnas vikt kommer att sjunka och att det kommer att kosta extra pengar att övervaka renarna under dammbygget.

Miljödomstolen kommer att ta beslut om samebyarna ska få någon ersättning efter den sista april nästa år.
Under byggtiden ska Vattenregleringsföretaget försöka minimera dammbyggets inverkan på renskötseln. Företaget ska också betala samebyarnas rättegångskostnader.

Frågan kommer att avgöras av miljödomstolen nästa vår, eftersom det är först då det går att avgöra om bygget påverkat rennäringen eller inte.

SR Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".