Statliga vinster kan lösa renbetestvist

Statens vinster från skogen, malmen och vattenkraften kan lösa tvisten om renarnas rätt att beta på de privata skogsmarkerna i Härjedalen under vintern. Det hoppas åtminstone parterna i den tvist som pågått i Härjedalen i 18 års tid.

- Förhandlingarna har kommit så långt att parterna är överens om det mesta. Inklusive det faktum att rennäringen inte orkar bära de årliga arrendekostnaderna på totalt cirka 1,5 miljoner kronor, säger Kristina Jonsson på länsstyrelses rennäringsfunktion.

Samebyarna har via en förlikning fått rätt till vinterbete på skogsbolagens marker, som utgör 70 procent av skogsarealen i Härjedalen. De privata markägarna har under processens gång enats om ett arrende på fem kronor per hektar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".