Få kvinnor söker startstöd för renskötselföretag

Det är få kvinnor som ansöker om startstöd för renskötselföretag. Av 40 ansökningar till sametinget är det endast 3 stycken som är kvinnor.

Sara Larsson är jämställdhetsansvarig inom sametingets styrelse och hon tror det beror på en mansdominerad renskötsel.

- När man söker startstöd så tar man ett stort steg och då behöver man få ett starkt stöd både från familjen men även från samebyn och jag tror tjejer får mindre stöd. Tjejer förväntas inte ta över och jobba på heltid med renskötseln, säger Sara Larsson.

Mansdominerad renskötsel
Enligt Sara Larsson är renskötseln mansdominerad. Det finns en attityd där man likställer renskötaren med en man. Och att det finns en tradition där kvinnorna har tvingats ut i andra yrken och då har man kanske förändrat bilden av en renskötare.

- Tidigare var renskötseln en familjeangelägenhet. Idag är renskötaren i mångas ögon en man, säger Sara Larsson.

Dra alla över en kam
Ellen Omma är vice ordförande i Renägarförbundet. Och hon tycker inte att man ska dra alla över en och samma kam . I vissa samebyar kan bilden se ut som Sara Larsson beskriver. Omma tycker att det är lite upp till var och en, hur bilden av renskötaren uppfattas.

- Renskötseln är väldigt fysiskt krävande, det kan vara en av orsakerna till mansdominansen. Och att tjejer väljer att inte starta eget företag, menar Ellen Omma.

Håller inte med
Men Sara Larsson håller inte med i Ellen Ommas resonemang. Enligt Larsson finns det även många killar som har liknande fysiska förutsättningar som tjejer.

- Det handlar istället om att samebyn måste anpassa renskötseln efter dom renskötare man har, säger Sara Larsson, från partiet min geaidnu och sametingets styrelse.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio