Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Räddningsledaren uppmanar alla personer som befinner sig i området att bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Män i glesbygd mest frekventa i självmordsstatisken

Publicerat måndag 5 maj 2008 kl 07.10

Renskötande samer är i riskzonen när det gäller självmordsstatistik. I en forskning som bland annat Per Sjölander gjort, visar att det är männen inom renskötseln som är mest drabbade.

Jämfört med hela landet så är det män i glesbygd som toppar självmordsstatistiken. Och i glesbygd så är det männen inom renskötseln som är mest frekventa inom en yrkeskategori som begår självmord.

- Jämför man renskötande män med riksstatistiken så är det en mycket signifikant överrisk bland renskötarna, säger Per Sjölander.

Forskningen om psykosocial ohälsa är gjord 2005. Och den visar att det är fler män än kvinnor som lever med psykosocial ohälsa. Bland renskötande män är det 33 som har tagit livet av sig, jämfört med 5 kvinnor, mellan åren 1961 till år 2000.

Kan bero på konflikter inom näringen
Lars Jakobsson, forskare i psykiatri på Umeå universitet säger att det finns en 40% risk att renskötande män tar livet av sig. Han tror att detta beror på konflikterna som många renskötare upplever.

Enligt Jakobsson kan det vara ekonomin, rennäringens situation och rovdjuren som spelar stor roll när det gäller psykosocial ohälsa.
Lars Jakobsson säger att renskötarens hela liv kretsar kring renen och i dagsläget tränger övriga samhället in i renskötselområdet mer och mer.

Lars Jakobsson menar att självmordsrisken kan minskas med disskusioner renskötare sinsemellan.

Marit Kuhmunen och David Jonasson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".