Sjukvården diskriminerar minoriteter hävdar hjärtläkare

Dom nationella minoriterterna, samer och tornedalingar, diskrimineras av den svenska sjukvården. Det hävdar hjärtläkaren Leif Bergdahl.

Trots att det är ett känt faktum att många fysiska och psykiska sjukdomar är mer utbredd i dom här grupperna så görs inga speciella vård eller forskningsinsatser.

Det menar hjärtläkaren Leif Bergdahl som tidigare jobbade på Karolinska institutet i Stockholm, men nu är verksam i Tornedalen.

- Vi har en enorm hög frekvens av hjärt- och kärlsjukdomar här och sen har vi mycket psykiatriska problem, säger Leif Bergdahl.

Han menar vidare att det är genetiskt betingat att man lättare blir alkoholist om man kommer från den finsktalande gruppen eller från den samiska gruppen.

- Samerna har inte umgåtts med alkohol i så värst många generationer motsatt till svenskarna i övrigt så det finns mängder med problem, men det är inte intressant, säger Leif Bergdahl

Hur ser du på den sjukvård som erbjuds till samer och tornedalingar?

- Jag tycker att den är oerhört diskriminerande. Jag vet ingen som överhuvudtaget ägnar sig åt samernas sjukdomar.

Det finns ingen som tittar på deras speciella arv. Jag kan tänka mig att det är stora skillnader i olika prover hos den samiska befolkningen, säger Leif Bergdahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio