Kiruna

Ledamöter upprörda över språkförbud

Ska man få prata samiska i sameskolstyrelsen eller inte? Frågan sattes på sin spets på styrelsemötet i Kiruna igår.

Kristina Bonta, ledamot i sameskolstyrelsen, vill ha all prat på styrelsemötena, inte bara beslut, på svenska. Men majoriteten av sameskolstyrelseledamöterna ser det här som ett slag mot det samiska språket.

Kristina Bonta har inte det nordsamiska språket och hon upplever det som ett problem när ledamöterna talar samiska. Bonta vill gärna förstå allt som sägs på mötena.

Upprörda ledamöter
Mariann Marainen, även hon ledamot i sameskolstyrelsen är upprörd över att ha blivit förbjuden att tala sitt modersmål. Hon anser det vara märkligt att just sameskolstyrelsen som har ansvaret för sameskolorna skulle ha ett förbud att använda samiskan.

Kränkande
Sameskolstyrelsens ordförande, Monika Harr Sandström, säger att det är direkt kränkande om styrelseledamöterna inte tillåts tala sitt ”eget hjärtas språk”. Och hon kommer defenitivt inte att förbjuda samiskan på styrelsemötena som Bonta uttryckt önskemål om.

Trots allt, en nöjd Bonta
Sameskolstyrelsens ledamöter lyckades efter diskussioner igår att enas om att det även i fortsättningen kommer att vara tillåtet med samiska på styrelsemötena.

- Som det har blivit nu, efter att jag tog upp frågan så kan jag fortsätta att vara justerare på styrelsemötena. Respekterar vi varandra så då går det jättebra, säger Kristina Bonta.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista