Distansutbildning ska lösa frågan om modersmålsundervisning

Ingen elev i Norrbotten ska bli utan modersmålsundervisning på grund av lärarbrist. Det hoppas kommunförbundet som ska lösa problemet genom distansutbildning.

Till hösten startar det första försöket med distansundervisning i nordsamiska och ryska. Tanken är att alla elever som vill ha modersmålsundervisning i nordsamiska ska kunna få det säger projektledaren Marina Eklund.

Det är främst kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Kiruna Jokkmokk, Luleå, och Älvsbyn som projektet riktar in sig på.

Ansvarig på skolan
Idéen går ut på att eleven ska ha en lärare på skolan, som inte behöver kunna språket men som ska vara ansvarig, och en lärare på distans som kan modersmålet.

Men enligt Marina Eklund som är projektansvarig så kommer inte vanlig undervisning med en lärare på plats vara helt utesluten bara för att modersmålsundervisning på distans blir tillgänglig.

- Men där det inte finns möjlighet då har vi sakta men säkert byggt upp det här nätverket så att vi absolut inte ska kunna åka dit på att vi inte har jobbat överhuvudtaget för det

Tydligare paragrafer
Regeringen vill också genomföra en del förändringar i skollagen när det gäller just modersmålsundervisning. Paragraferna behöver tydliggöras och förenklas berättar Marina Eklund. Projektet är ett sätt att testa dom nya paragraferna

Målet är att distansundervisningen ska fortsätta även efter att projektet tagit slut.

_ Det här är något som ska bli ett naturligt inslag i grundskolans arbetsformer i Norrbotten, säger Marina Eklund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio