Konventionsförslaget försenas till hösten

Igår samlades ett 40-tal samebyombud från 26 samebyar från tre län i Luleå för att få information om renbetesförhandlingarna mellan Sverige och Norge. På mötet informerade de svenska förhandlarna Per-Gustav Idivuoma och Bror Saitton att det slutliga resultatet av förhandlingarna dröjer till hösten

På grund av det försenade föhandlingsresultatet så kan SSR därför tänka sig att hålla ett extra landsmöte till hösten för att behandla konventionsfrågan.

Renbeteskonventionen har förhandlats sedan 1997 och 2001 kom ett första förslag till konvention. Den förkastades av samebyar och renbetesdistrikt år 2004 och sedan dess har nya förhandlingar förts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio