Stockholm

Regeringen dröjer med utredning

Regeringen håller inte tidsplanen i jobbet med att se över sameutredningarna. Tanken var att till hösten lägga fram en proposition, ett förslag, gällande bland annat ILO konventionen och jakt och fiskerättigheterna. Men det har skjutits upp och uppges bli klart tidigast till våren 2009.

Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer är skeptisk till att det blir någonting överhuvudtaget.
 - Min uppfattning är att det finns stora problem med viljeinriktningen i arbetsgruppen, säger Baer. 

Alla sameutredningar ses över
Regeringen har en arbetsgrupp som ser över alla sameutredningar, bland annat om öppna samebyar, jakt och fiskerättigheter och ILO konventionen om urfolks rättigheter, som Sverige inte ratificerat ännu.

Och Lars Anders Baer menar alltså att oenighet inom gruppen gör att det drar ut på tiden.

Men gruppens ordförande, Magnus Kindbom har en annan förklaring.
 - Flera av förslagen som finns i utredningarna är gamla. Verkligheten stämmer inte riktigt med förslagen i utredningarna. Det tar sin tid att se över dom och hur vi ska hantera dom, säger Magnus Kindbom.

Locket på
Arbetsgruppen består av tjänstemän och politiker från regeringspartierna men ingen vill säga nånting om hur diskussionerna går internt.

Tanken är i alla fall att utifrån alla utredningar enas om en proposition som riksdagen sen får ta ställning till.

Men gruppen har redan skjutit fram sin tidsplan ett par gånger och Lars Anders Baer är skeptisk.
 - Det vad man kan förvänta sig är en så rätt utvattnad proposition, om det blir något överhuvudtaget. Det är nog bara att konstatera att den här regeringen inte kommer till skott, säger Lars Anders Baer.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio