Sametinget tar över sameskolstyrelsen

Sametinget ska ta över sameskolstyrelsens arbetsuppgifter vid årsskiftet. Det efter ett beslut i plenum och förslag från regeringen som vill minska på antalet myndigheter.

Förutom att sametinget ska hantera mydighetsuppgifterna så hoppas sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer att det ska bildas en direktkanal mellan sametinget och skolpolitiken.

- Man får en bra samisk skola där samiska språket finns och att eleverna får den nödvändiga utbildning man ska ha. På det sättet är det väldigt viktigt att sametinget blir inkopplat direkt i dom skolpolitiska frågorna.

Skolnämnd
När sameskolstyrelsen kommer in under sametinget så kommer det gamla systemet att helt läggas ner. Det innebär att sametinget måste upprätta en slags skolnämnd som kommer att hantera de skolfrågor som utses av tinget berättar Lars-Anders Baer. 

- Det blir också viktigt att sametinget tittar på innehållet, vilket inte har gjorts och det blir väl nästa steg när vi får ta över myndighetens roll så får man lägga mer krut på att se över hela den samiska utbildningen.

Hur kommer man märka det här i sameskolorna? 

- Min förhoppning är att det blir en mer central debatt i sametinget. Dom skolpolitiska frågorna har varit nästan obefintliga i den samepolitiska debatten, trots att det är en väldigt viktig fråga, säger Lars-Anders Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio