Regeringen vågar inte skriva under renbeteskonventionen

EU hotar Sveriges möjligheter att nå en överenskommelse med Norge gällande renbete över gränsen. Regeringen tvekar fortfarande och vågar inte skriva under en renbeteskonvention eftersom man inte vet hur EU ser på saken.

Magnus Kindbom, stabschef på jordbruksdepartementet säger att det är frågan EU måste godkänna att vi ratificerar det med ett icke EU-land.

- Vi vill inte hamna i en situation där vi tecknar ett avtal och sen inte får det godkänt, säger Magnus Kindbom.

Färdigt förslag
Rätten för renskötare i Sverige och Norge att beta med sina renar på andra sidan gränsen, regleras i en renbeteskonvention mellan länderna.

Den förra konventionen upphörde 2005 och nu finns ett färdigt förslag på en ny konvention, som regeringen alltså tvekar att skriva under.

Godkändes med EU
Men Ove Bring, professor i internationell rätt tycker att regeringen velar i onödan.

Bring hänvisar till lappkodicillen, som är en del av den svensk-norska gränsöverenskommelsen från 1751 och han menar att det här redan godkändes då när Sverige gick med i EU

- Sverige har ju redan fått acceptans av EU för att det finns tradionella renbetesområden där det finns en sedvanerättslig rättighet.

Analyseras
Men Magnus Kindbom vidhåller ändå att saken måste analyseras först.

- Tyvärr finns det olika uppfattningar i frågan och vi har försökt värdera dom här och därför vill vi innan vi tecknar avtalen ta reda vad det är som gäller så att vi inte i efterhand måste börja om från början igen, säger Magnus Kindbom

Men Ove Bring menar att regeringens agerande ger negativa följder.

- Det är ju folkrättsligt väldigt olyckligt att Sverige bidrar till att urholka den folkrättsliga regim som traditionellt gäller på det här området, säger Ove Bring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio