ILO konventionen svår nöt för regeringens arbetsgrupp

ILO konventionen 169 om urfolks rättigheter blir en av dom svåraste frågorna för regeringens arbetsgrupp som ser över sameutredningarna. Bland ledamöterna i gruppen råder delade åsikter om Sverige ska skriva under konventionen.

Arbetsgruppens ordförande Magnus Kindbom som är stabschef på jordbruksdepertementet bekräftar problemen.

- Det är en av frågorna vi behöver diskutera mycket.  Men vi har i gruppen försökt att se vilka möjligheter som finns och se positivt vad vi tillsammans vill göra, säger Magnus Kindbom

Samla ihop
Regeringens arbetsgrupp håller på att gå igenom dom stora statliga sameutredningarna - med syftet att samla ihop utredningsförslagen i en enda proposition till riksdagen.

En av frågorna är ILO konventionen 169, som anger hur staterna ska behandla urfolksfrågor - bland annat vad gäller rätten till mark och vatten och den blir alltså ett problem internt i arbetsgruppen.

Delade meningar
Centerpartiets Åke Sandström, som är med i gruppen, säger att det inte blir nåt undertecknande av ILO konventionen för Sveriges del.

- Min personliga uppfattning är att det inte kommer att ske idagsläget

Men folkpartisten Liselott Hagberg som också sitter med i gruppen tycker tvärtom.  Hon har genom åren propagerat för en svensk anslutning till ILO konventionen och hon säger att den åsikten står hon fortfarande fast vid.  

Stor utmaning
Så frågan är om det går att enas i den här saken?
Magnus Kindbom hoppas i varje fall det.

- Vi har haft bra diskussioner hittills och jag tror att vi ska kunna hitta en samsyn i den här frågan. Det är en stor utmaning i vissa fall men jag tror att vi ska lyckas, säger Magnus Kindbom

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio