Puoltsa

Centern säger nej till ILO 169

Förhoppningen om att hitta enighet i regeringens arbetsgrupp om ratificering av ILO 169 kan komma att grusas. I alla fall om centerpartiets representant i gruppen, Åke Sandström får sin vilja igenom. Han tror inte att nuvarande regering kommer att anta urfolksdeklarationen ILO 169, eller nordiska samekonventionen.

På ett möte med bl a turistföretagare i Kiruna, lovade riksdagsmannen, Åke Sandström att det blir ingen ratificering av ILO 169. Ett möte som i övrigt präglades av en hätsk stämning, framförallt mot rennäringen. 

Mats Berg, turismföretagare i Puoltsa, var en av deltagarna på mötet. Och han tycker att det är märkligt att, Åke Sandström kan lova att det inte blir en ratificering, eftersom regeringens arbetsgrupp inte är färdig med utredningen om dom samiska frågorna, bl a jakt- och fiskeutredningen.

”Ingen oro”
Åke Sandström, bekräftar att han på mötet, som handlade om markanvändningsfrågor, lovat turistföretagarna att dom inte behöver oroa sig för en ratificering av ILO 169, som bl a tar upp urbefolkningarnas rätt till land och vatten.

- Det blir svårt att få gehör för en ratificering, det är min ärliga uppfattning, säger Sandström.

Inga konflikter
Mats Berg, som tillsammans med sin sambo driver ett turismföretag med bl a skotersafaris på vintrarna och fjällturer med islandshästar sommartid, använder samma områden som rennäringen nyttjar. Och dom problemen som vissa företagare framförde på mötet att rennäringen sätter stopp för turistföretagen känner han inte igen.

Och med Åke Sandström löfte om att det inte blir någon ratificering av ILO 169 så öpnnades det för en hätsk stämning gentemot rennäringen, enligt Mats Berg. Helst av allt ville han lämna mötet men han tyckte att det trots den hätska stämningen var viktigt att höra vad som sades på mötet.

- Min första tanke var att ta en diskussion om rennäring kontra turism. Men jag insåg snabbt att jag skulle låta bli, beroende på sällskapet.

Men jag kan fortfarande inte förstå hur Åke Sandström, som sitter på regeringens uppdrag och utreder samiska frågor, kan lova enskilda turistföretagare i Kiruna att det inte blir någon ratificering, säger Mats Berg.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio