Samiskan inte prioriterad av Esrange

När Esrange i Kiruna skickar ut informationspapper om raketuppskjutningar så görs det på fem olika språk. Men trots att uppskjutningarna berör fjällområden där renskötande samer utgör en stor majoritet - så ges ingen skriftlig information på samiska.

Det är dåligt, tycker Lars Labba från Lainiovuoma sameby.

- Det är anmärkningsvärt för det är ju nästan bara samer som är där uppe till fjälls.

Fem språk
Tyska, franska, engelska, finska och svenska. Informationspappren som Esrange skickar ut inför uppskjutningar är skrivna på dom här fem språken.

På sändlistan är hälften av mottagarna samebyar som har renskötsel i områden där utbrända raketdelar brukar falla ner.

Informationen är viktig och innehåller tider för uppskjutningar och nedslagsplatser samt hänvisningar till skyddsrum.

Lars Labba säger att de flesta renskötarna kan läsa svenska och ta till sig informationen, men för honom handlar det om att respektera dom som har samiska som modersmål.

- Vårt språk har också ett värde. Det här är som om man nedvärderar och tittar ned på vårat språk. Det finns ett värde i vårat språk som borde beaktas, säger Lars Labba. 

”Alltid gjort så här”
Mikael Viertotak jobbar på säkerhetsavdelningen på Esrange. Han säger att man alltid kört modellen med att informera och kommunicera på dom språken som man gör idag.

- Men i princip har jag absolut inget emot att vi även kommunicerar på samiska. Och är det här viktigt för dom samiskspråkiga, så vill vi gärna tillmötesgå det, säger Mikael Viertotak på Esrange.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio