Jokkmokk

Skyddsängel från Jokkmokk

Lars-Anders Gillenbjörk snabba aggerande när han såg att Mikael Vikström hade gått genom isen är anledning till att han nu utsetts till månadens skyddsängel. Lars-Anders kastade sitt lasso till Mikael och lyckades dra upp honom ur vaken. För sin insats tilldelas Lars-Anders utmärkelsen ”Månadens Skyddsängel” av webbportalen Skyddsnätet.

Det var vid 13-tiden en fredag i mitten av april och Lars-Anders var på väg hem till Jokkmokk efter att ha tittat till familjens renar. När han passerade Notudden med sin bil, en knapp kilometer utanför Jokkmokk, tittade han ut på isbelagda sjön och såg att ett huvud och ett par armar stack upp ur en vak.

Lassot hjälpte
Lars-Anders vände snabbt med bilen, körde tillbaka till en parkeringsficka. Han tog en kastlina från flaket, och kastade snabbt ut det till en man som låg i det iskalla vattnet. Mannen i vattnet, Mikael Vikström, kunde inte ta sig upp ur vaken på egen hand. Men med hjälp av Lars-Anders och lassot kunde han komma ur vaken, och upp på land. Mikael hade legat i vattnet under några minuter, men klarade sig utan några skador efter händelsen.

Illustrerat pris
Utmärkelsen ”Månadens Skyddsängel” har delats ut sedan januari 2003 och mottagarna finns över hela Sverige och i alla åldrar. På torsdag får Lars-Anders Gillenbjörk motta priset som är en illustration av tecknaren Per Hardenstam. Det är 62:a gången som utmärkelsen delas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista