Hemavan bygger ut skidanläggningen

Strömma storsatsar och bygger ut skidanläggningen i Hemavan i Västerbotten. Långsiktigt planeras det även för fler liftar i högfjällsområdet. Men det skulle försvåra renskötseln för Umbyns sameby som har betesmarker där.

Torbjörn Utsi är områdesansvarig för Hemavan/Tärnaby och berättar att det är viktigt att den alpina delen utvecklas i samma takt som den expansiva bostadsmarknaden i området.

Stora förändringar
Ett utökat snökanonsystem, ny barnlift, belysning i hotellbacken, restaurang nedanför Kungsliften och upp mot 5-6000 nya bäddar. Det är några av förändringarna som Hemavans skidanläggning står inför. Men Torbjörn Utsi ser också fler möjligheter i området

- Vi sneglar lite längre upp i fjällområdet men den utvecklingen ligger längra fram i tiden och kommer att ske i samråd med berörda parter, säger Torbjörn Utsi

Ingen acceptans
En av dom berörda parterna är Umbyns sameby där Oleg Omma är ordförande. Och han gillar inte Strömmas planer på fler liftar i högfjällsområdet.

- Det är inget som samebyn accepterar i nuläget utan vi har nog med störningar av den existerande driften som finns inom högfjällsområdet, säger han.

Hårt pressad
Enligt Oleg Omma så skulle fler liftar inom högfjällsområdet nästan omöjliggöra bete i området runt Hemavan. Han berättar också att samebyn redan är hårt pressad från flera håll, förutom turismen så knackar både gruvnäringen och vindkraften på dörren.

- Just nu tål vi ingenting mer. Men om Storumans kommun eller Strömma väljer att inte satsa på gruvnäringen eller förhindrar att vi får utbyggnader någon annanstans, då kan man börja diskutera en lift till

Gemensamma tag
Strömmas områdesansvrige i Hemavan Torbjörn Utsi förklarar att han vill vara helt överens med samebyn innan en eventuell utbyggnad.

- Om vi ska göra något i området vill vi att vi vi ska vara överens med samebyn att det är gemensamma tag som vi tar för området för att inte ha några störningar, säger Torbjörn Utsi

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio