Sametinget anmäls till JO

Organisationen Same Ätnam anmäler sametinget till Justitieombudsmannen (JO) och vill att JO granskar sametingets fördelning av kulturmedel.

Organisationen same ätnam anmäler sametinget till Justitieombudsmannen, JO, eftersom man anser att sametinges fördelning av kulturmedel till organisationer och projekt inte fungerar som den borde.

Same Ätnam kritiserar bland annat fördelningsprinciperna och menar att organisationer knutna till sametingspartier orättvist får mer bidrag än så kallade neutrala kulturorganisationer.

Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer säger i en första kommentar att bidragsgivningen är viktig att diskutera och det bra att Same Ätnam lyfter frågan.

Men anmälan till JO ser Baer bara som ett knep för att få uppmärksamhet.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio