Sorsele

Grans sameby ger upp skyddsjakten på björn

En björn har ställt till med problem för Grans sameby i Sorsele kommun. Björnen har rivit minst två renar. Skyddsjakten är tillåten mellan den 4 och 24 maj, men än så länge har björnen klarat sig. I jakten har samebyn även fått tillstånd att använda skoter.

- I och med att snöförhållandena har varit så dåliga har både björnen och renarna klarat sig, berättar Tobias Jonsson, samebyns ordförande, till Västerbottens Folkblad.

Björnen rev minst två renar i början av maj, då snön var hårdpackad och gjorde det svårt för renarna att fly från björnen.
Snön har nu tinat bort och samebyn har avbrutit jakten.

- Vi var väldigt nära björnen och såg färska spår varje dag men nu ger vi upp jakten. Om den dyker upp någonstans så får vi väl försöka igen, säger Tobias Jonsson till Västerbottens Folkblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio