Fodertillgången ska säkras

Lantbrukarnas riksförbund ska arbeta tillsammans med SSR för att ta fram ett nytt renfoder. Det handlar om syrakonserverat gräsfoder, så kallat ensilage.

Mats Granat, regionschef för LRF i Västerbotten berättar att man bland annat ska titta på kvalitetsammansättningen av fodret.
 - Vi ska se hur man ska hantera det här på ett bra sätt för rennäringen. 

Stigande priser
Hittills så har torkat och specialbehandlat renfoder i pelletsform använts för att stödutfodra renar, men enligt Västerbottens Kuriren så gör de stigande spannmålspriserna att ensilage kan vara ett alternativ för renägarna.

Därför har nu LRF och SSR tillsammans sökt medel till en förstudie från länsstyrelsen, där parterna ska försöka få fram ett foder och en förpackningsform som fungerar för rennäringen.

Etablera samarbete
Meningen är också att etablera ett samarbete mellan lokala producenter och renägare.

Mats Granat berättar att syftet med projektet är tvådelat. För rennäringens del handlar det om att få en säker tillgång till foder.

- För LRF:s del handlar det kort och gott om affärsmöjligheter för våra jordbrukare, säger Mats Granat

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio