Snåsa

Sydsamiska i norsk lokaltidning

Inställningen till sydsamiskan är olika i Sverige och Norge. Det visar sig när den helt självständiga tidningen Snåsningen i Norge tar initiativet att börja skriva på sydsamiska. Snåsningen som täcker området Snåsa kommun, I Nord Tröndelags Fylke söker nu pengar för att genomföra satsningen.

Lothar Viem är chefredaktör på Snåsningen och han vill varje vecka ha en sida i tidningen översatt till sydsamiska. Idén föddes när Snåsa kommun blev tvåspråkig den 1:a januari i år. Snåsa kommun är en av åtta kommuner i förvaltningsområdet i Norge där norska och saiska är likställda språk, vilket har lett till språksatsningar i kommunen. Därför vill nu den självständiga tidningen Snåsningen göra något för sydsamiskan.

- Den samiska befolkningen och kulturen är en så viktig del av vardagen i Snåsa att vi tyckte det var naturligt att försöka göra något, säger Lothar Viem.

Tidningen har sökt medel för satsningen från norska staten och man väntar nu på svar. Lothar Viem vill börja skriva på sydsamiska så fort som möjligt, först och främst handlar det om översatta texter men eventuellt i framtiden också om texter skrivna direkt på sydsamiska.

Bra för språket

Inger Helen Persson är bosatt i Valsjöbyn i nordvästra Jämtland och även om hon inte bor i Snåsa så skulle hon gärna läsa Snåsningen om det skrevs på sydsamiska. Hon läser länets tidningar varje dag och tycker det skulle vara bra om de också fanns på samiska.

- Det finns många som pratar samiska men inte läser eller skriver så det skulle nog främja sydsamiskan här i Jämtland.

”Inget intresse”

På tidningen Östersundsposten har man inte tidigare skrivit på samiska och det finns inga sådana planer heller.

- Såvitt vi känner och de reaktioner vi får så finns det inte någon efterfrågan på en dagstidning på sydsamiska, säger Per Åhlin som är chefredaktör på Östersundsposten.

Fakta:
Snåsningen är största tidningen i Snåsa kommun. Tidningen startades av Lothar Viem 1995. Tidningen kommer ut en gång i veckan, på onsdagar. Under 2007 hade tidningen 1635 abonnenter.

I Sverige finns förvaltningsområden för samiska i Arjeplog, Gällivare, Jokkmokk och Kiruna kommuner. Det finns ett statligt utredningsförslag om att även Strömsunds kommun ska ingå förvaltningsområdet.

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio