Sjädtsevaellie

Parlamentsbyggnaden blir het fråga på plenum

Parlamentsbyggnaden kommer bli den hetaste frågan under sametingets plenum i Sundsvall. Det tror de ledamöter som sameradion pratat med inför öppnandet av plenum i dag.

- Jag tror ju definitivt frågan om parlamentsbyggnaden och en eventuell omröstning om den blir en het fråga, säger Kristina Nordling från partiet min geaidnu.

- Jag tror folk vill prata om placeringen av sametingets kansli, säger Per Mikael Utsi från Guovssonásti.

- Det kommer säkert bli diskussion om grundlagsberedningen men också om parlamentsfrågan, säger Ingrid Inga, samelandspartiet.

Endast ett nytt ärende 

I dag inleds alltså sametingets andra plenum för året, den här gången i Sundsvall. Ärenden som finns med på dagordningen är bland annat användning av samefondens medel, motioner om sänkt rösträttsålder och samer och samiska näringar utanför samebyarna. Men också sametingets föreskrifter och samisk språkpolitik finns med på listan.

På dagordningen finns endast ett nytt ärende som inte är bordlagt från tidigare plenum och det är sametingets roll i det svenska folkstyret. Där kommer självbestämmandekommittén att presentera sitt delbetänkande under ett miniseminarium.

Behov av parlamentsbyggnad?

Men det som kommer bli den hetaste frågan i Sundsvall är som sagt parlamentsbyggnadens placering. Men Eva Jejlid från partiet jakt- och fiskesamerna tror inte att frågan kommer avgöras under det här plenumet.

- Nej, utan motionen är ställd så att vi vill ha en utredning och det hoppas jag att vi får.

Men Ingrid Inga från samelandspartiet håller inte med, hon tror att frågan kommer avgöras på detta plenum.

- Vi kan inte dra det i långbänk utan vi måste avgöra saken för att kunna börja bygga och projektera för parlamentsbyggnaden.

Per Mikael Utsi hoppas att diskussionen inte bara ska handla själva parlamentsbyggnaden och var den ska ligga.

- Man bör vara realistisk och diskutera vad vi har för behov av lokaler för vår personal och vad vi har för behov av lokaler för plenum som inte sammanträder mer än tre veckor per år.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista