1 av 2
2 av 2
Lars-Ove Jonsson

Flera drabbade men bara en får ersättning

Trots att flera samebyar drabbats av en ögonsjukdom på sina renar så är det bara en sameby som fått ersättning för merarbete från sametinget. Det här upprör Maskaure samebys ordförande Peter Larsson.

Flera samebyar har sökt ersättning från sametinget för merarbete i samband med en ögonsjukdom som drabbat renarna. Men endast en sameby har fått ersättning, det är Rans sameby i Västerbotten som fått en halv miljon kronor.

Maskaure sameby har ansökt om ersättning på samma grunder som Ran men fick avslag av sametinget. Och det är något som upprör ordföranden Peter Larsson.

- Det är ett konstigt och ensidigt beslut, säger han.

Sametingets näringslivschef Lars Ove Jonsson berättar att när man betalade ut bidraget till Rans sameby så visste man inte hur smittsam sjukdomen var. Efteråt har veterinärer kommit på att den inte är så smittsam och att behandlingsmöjligheterna är goda. Det är anledningen till att andra samebyar inte har fått bidrag trots att samma ögonsjukdom finns där.

Anser sig inte ha gjort fel

Lars-Ove Jonsson säger sig ha förståelse för att vissa tycker att saken är kontroversiell. Men han tycker ändå att sametinget har goda grunder för sitt beslut.

- Det här är inget rättighetsbidrag utan det är en extraordinär ersättning för att minska smittspridningen utifrån den kunskap vi då hade, så från den synvinkeln tycker jag inte alls att det är konstigt, säger Jonsson.

Förorättad

Men Peter Larsson tycker det är fel att en sameby får ersättning och andra inte trots att det är samma sjukdom.

- Jag har varit så upprörd, man känner sig så förorättad det är som att de bara skiter i alltihop helt plötsligt.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista