Sundsvall

Miljön riskerar bli en klassfråga anser sametingsledamot

Miljöfrågan är något som måste engagera alla, även renskötare, det anser Olof T Johansson min geaidnu. Han uppmanar enskilda renskötare och samebyar att använda miljövänligare skotrar, arbetsmaskiner med fyrtaktsmotorer och akrylatbensin. Men enligt Lars-Jonas Johansson så är det en ekonomisk fråga.

- Det här med miljön har tyvärr blivit en klassfråga, för vem har egentligen råd att tanke med miljöbensin. Vem har råd att köpa dom modernaste skotrarna? Det är lätt att att säga att man ska agera si eller så när man har pengar, säger Lars-Jonas Johansson

Investering för miljön
Men Olof T Johansson tycker inte att priset för ny och miljövänligare teknik är för högt för en enskild renskötare, han anser att det är investering för miljön.

- Det kostar att idag köpa miljöbättre produkter, men det kanske kostar ännu mer i slutändan att få en försämrad miljö.

Tror du att det kan bli en klassfråga?

- Det ska det inte behöva bli därför att ju fler konsumenter som finns av en produkt ju mer sjunker prierna.

Hur vill du att det ska se ut i framtiden? 

- Jag vill att vi ska ha en vision och en arbetsplan att vi ska sätta mål som vi sen kan bocka av, säger Olof T Johansson.

Anpassat till verkligheten
Lars-Jonas Johansson efterlyser ett väl genomarbetat miljöprogram från sametinget.

- Man måste vara väl medveten om att man måste diskutera förutsättningarna för ett miljöprogram och inte bara skriva ihop några rader som man godtyckligt ska anta, utna man måste också se om det är anpassat till den verklighet som vi lever i, säger Lars-Jonas Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".