Skolmedling prisas

Norrbottensmodellen av skolmedling inspirerar nu andra län och kommuner i landet. Sedan årsskiftet måste kommunerna erbjuda medling vid brott eller konflikter där gärningspersonen är upp till 21 år, men redan 2004 startade Kommunförbundet i Norrbotten medling i skolan. Då var man först i Sverige, och nu har ett försäkringsbolag belönat projektet.

- Vi är så stolta. Vi har fått stipendiet ”Idèer för livet” för vårt arbete Medling i skolan, säger projektledaren Linda Marklund, som också doktorerar i ämnet i juridik.

Prissumman som de fått till projektet är på 50 000 kronor.

Medlingen handlar om att låta ungdomar jobba med sina egna konflikter. Både ungdomar som är utbildade medlare och personal i skolan deltar i medlargrupperna.

I Norrbotten arbetar också medlare sida vid sida när det gäller medling i skolan och med anledning av brott, vilket är unikt i Sverige. Samtalen i skolan kan gälla allt ifrån en diskussion om bråk på skolgården och mobbning.

Några av resultaten från Norrbottensmodellen i skolorna är en lugnare atmosfär. Man ser också konflikterna på ett tidigare stadium.

Tove Kyrö Labba , 10 år, i Kiruna sameskola är elevmedlare och hon tycker att det känns bra att lösa andras konflikter.

- Det blev löst, dom hade bråkat om pulkorna i backen, berättar hon.

Under en hel helg har nu Kommunförbundet i Norrbotten haft länets första utbildning för lekmannamedlare och på måndagen arrangerades en konferens för alla som arbetar med medling i länet.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista