Lars-Jonas Johansson
1 av 3
Lars-Jonas Johansson
Bengt Sevä
2 av 3
Bengt Sevä
Sametinget
3 av 3
Sjädtsevaellie

Ingen omröstning om parlamentets placering

Det blir ingen omröstning i plenum om var sametingets parlamentshus ska ligga. Det beslutade sametinget i Sundsvall igår och i nuläget står det alltså klart att Kiruna blir placeringsort.

Bengt Sevä från partiet vuovddegat är en av dom som hårdast argumenterat för Kiruna och han är nöjd.

- Det är många som varit spända idag och speciellt viktigt tror jag det är för presonalen att veta att det blir Kiruna eftersom de är beroende av bra lokaler.

Frågan om parlamentshusets placering har debatterats hårt under det senaste året. De som argumenterat för Kiruna, främst styrelseordföranden Lars Anders Baer och Bengt Sevä, hävdar att sametinget redan tidigare beslutat att Kiruna ska vara placeringsort. De menar att beslutet från 1993 att förlägga kansliet i Kiruna även gäller den nu aktuella parlamentsbyggnaden.

Motion om omröstning

Men andra menar att det beslutet endast gällde kansliet och när det nu handlar om en parlamentsbyggnad så måste plenum ta ett nytt beslut om placeringsort. Sex stycken ledamöter skrev därför för ett år sen en motion där dom ville ha en omröstning i plenum om var man ska bygga parlamentet.

Det var den motionen som plenum behandlade på tisdag eftermiddag. 12 av tingets 31 ledamöter stödde motionen. Men 15 av ledamöterna gjorde inte det, vilket innebär att det inte blir nån omröstning om placeringsorten. Det här tolkas av de flesta som att det nu är klart att parlamentshuset ska ligga i Kiruna.

Förlorare

Lars Jonas Johansson från partiet samerna var en av dom som ville att plenum skulle få rösta om placeringsorten. Han är besviken men menar samtidigt att dom egentliga förlorarna är dom som inte ville ha en omröstning om placeringsorten.

- De är förlorare eftersom de fastslagit att man inte är villig från sametingets sida att arbeta för samiskt självbestämmande och för demokratiska beslut.

En motion till
Men frågan om placeringen är kanske inte helt avgjord. Guovssonástis Karin Vannar har i en motion krävt att Jokkmokk ska finnas med som alternativ vid en utredning om parlamentets placeringsort. Plenum ska behandla även den motionen under plenum i Sundsvall och det återstår att se om den motionen ändar någonting gällande placeringsorten för sametingets parlament. 

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista