1 av 2
Lars Anders Baer
2 av 2
Sara Larsson
Sjädtsevaellie

Samelandspartiet håller presskonferens om kulturrådet

Samelandspartiet kommer under onsdagen att kalla till presskonferens angående kulturrådet. Enligt partiledaren Lars Anders Baer är orsaken det missnöje som den senaste tiden riktats mot kulturrådet.

Kulturrådet har fått hård kritik för sina beslut om fördelning av kulturmedel. Senast förra veckan vände sig organisationen Same Ätnam till justitieombudsmannen (JO) med en begäran om att granska sametingets fördelning av kulturmedel.

Bibliotekspengar

Innan det har kritiken bland annat handlat om bidraget till det samiska biblioteket. Kulturrådet gav inget bidrag till biblioteket vid sitt möte i december med motiveringen att det inte kommit in någon ansökan. Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer har kritiserat beslutet och menar att enligt både regeringens regleringsbrev och sametingets plenumsbeslut så ska biblioteket ha bidrag på 700.000 kronor. Men kulturrådet har istället höjt bidragen till samiska tidningar med 700.000 kronor.

Partikollegor

Kulturrådets ordförande Per Gustav Labba tillhör samelandspartiet och partikollegan Lars Anders Baer har tidigare i sameradion uttalat skarp kritik mot Labba:

- För min egen del så är det så att om jag inte hade följt plenums beslut så hade jag tvingats avgå, har Lars-Anders Baer sagt tidigare med anledning av kulturrådsbeslutet.

Kräver avgång

Några offentliga krav på Per-Gustav Labbas avgång har Baer dock inte framställt. Men för min geaindus partiledare, styrelseledamoten Sara Larsson är tålamodet slut och hon håller inte tillbaka kritiken. Larsson anser utan tvekan att Labba bör avgå.

- Jag har inget förtroende för honom längre och mitt förtroende för övriga ledamöter i kulturrådet är väldigt lågt eftersom de inte följer plenums beslut, säger Larsson till Oddasat.

Presskonferens om kulturrådet

Per Gustav Labba tillhör alltså det största styrelsepartiet, samelandspartiet, som har två av fem platser i sametingets styrelse. Inom det egna partiet verkar det också som att tålamodet tryter och Labba tappar mark, även om man inte går ut lika hårt som Sara Larsson.

Den andra styrelseledamoten för samelandspartiet Ingrid Inga säger till Oddasat att man tänker ta upp saken direkt med partiets ledamöter i kulturrådet.

- Vi tänker meddela att vi inte godtar ett sådant här agerande, säger Ingrid Inga.

Idag kommer samelandspartiet alltså att hålla en presskonferens med anledning av kulturrådet.

- Det är uppenbara problem med det stora missnöjet mot kulturrådet och dess medelstilldelning, säger partiledaren Lars-Anders Baer till sameradion.

Labba frånvarande 

Baer vill i övrigt inte gå in på detaljer om vad partiet tänker presentera på presskonferensen. Under onsdag morgon har samelandspartiet suttit i interna möten och någon tid för presskonferensen är i skrivande stund inte utlyst.

Per-Gustav Labba som även är sametingsledamot var inte med på det förra plenumet i februari i Stockholm och han finns inte på plats den här gången heller i Sundsvall. Sameradion har sökt Per-Gustav Labba för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".