1 av 2
Ingrid Inga och Lars-Anders Baer från samelandspartiet kräver nu att deras partikollega Per-Gustav Labba avgår som ordförande i kulturrådet
2 av 2
Per-Gustav Labba
Sundsvall

Samelandspartiet kräver att kulturrådets ordförande avgår

Nu har samelandspartiet fått nog och kräver kulturrådets ordförande, Per-Gustav Labbas omedelbara avgång. För ett år sedan utsåg plenum samelandspartisten, Per Gustav Labba till ordförande i kulturrådet.

Per-Gustav Labba har under den korta tiden lyckats reta upp sina partikollegor, bland annat med att inte leva upp till beslut som är fattade av plenum som till exempel medelstilldelning till samiska bibloteket.

JO-anmälningar
Droppen som fick bägaren att rinna över är att det nu även börjar ramla in JO-anmälningar mot sametinget på grund av beslut som kulturrådet fattat.

- Vi förutsätter ju att besluten från sametingets plenum även följs av kulturrådet.  Om man inte följer det så har man förverkat sitt förtroende, inte bara inom kulturrådet utan även inom plenum och gentemot det samiska folket

- Resultatet ser vi nu och det är att vi får JO-anmälningar, säger Ingrid Inga

Kräver avgång
Det är bara plenum som kan avsätta kulturrådets ordförande men Samelandspartiet har nu alltså sagt till Per-Gustav Labba att man inte längre har förtroende för honom och att man vill att han avgår själv.

- Bollen ligger hos honom. Han måste ta ställning om han kan fortsätta som ordförande utan att ha det förtroende som han behöver ha ifrån det parti som har nominerat honom till den här posten, säger Ingrid Inga 

Sameradion har försökt att nå Per-Gustav Labba för en kommentar utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista