1 av 2
Lars-Wilhelm Svonni, Lars-Anders Baer och Anders Eka. Foto: Olle Arvidson
2 av 2
Lars-Jon Allas
Sjädtsevaellie

Inget besked om samernas rättigheter i grundlagen

Besked om huruvida samernas rättigheter kommer att förstärkas i grundlagen kommer tidigast om ett halvår. Det meddelade Anders Eka, grundlagsberedningens kanslichef, som besökte sametingets plenum igår.

I går informerade grundlagsberedningen sametinget om sitt arbete som ska vara färdigt den sista december i år. Grundlagsberedningens uppdrag är att komma med förslag till förändringar i grundlagen.

Här vill sametinget få in en skrivelse om samiskt självstyre och det har man meddelat grundlagsberedningen. Anders Eka säger att man inte är färdig med sina överväganden och det är många frågor som finns att ta ställning till.

- Grundlagsregleringen av samernas ställning är en av dom frågor som vi diskuterar, säger Anders Eka.

”Ingen svår fråga”

I går lämnade sametingets självbestämmandekommitté över en delrapport, Sametingets roll i det svenska folkstyret. Kommitténs utgångspunkt är att sametingets och samernas ställning bör stärkas.

Lars Wilhelm Svonni har lett självbestämmandekommitténs arbete och han hade positiva känslor efter mötet med Anders Eka.

- Vi har forcerat fram vår rapport så att vi inte blir helt offside, nu har de i alla fall med sig våra förslag så ur den synvinkeln var det mycket bra, menar Svonni.

Gällande förändringarna i grundlagen så menar Svonni att det inte är särskilt svårt vad gäller att stärka samernas ställning.

- Det är ju bara att anpassa regeringsformens regler till ytterligare ett folkvalt organ, större än så är inte förändringarna.

Tvivel

Men det förekom många skeptiska röster bland sametingets ledamöter angående förverkligandet av visionen om samiskt självbestämmande.

En av dom var Lars-Jon Allas, guovssonásti som är tveksam till om det går att genomföra. Allas menar att det finns starka politiska grupperingar speciellt i norra Sverige som motsätter sig att samerna ska få starkare ställning.

- Politikerna använder ofta argumentet att samerna inte är överrens och med det så avfärdar man saken.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".