1 av 2
Per Gustav Labba
2 av 2
Ingrid Inga och Lars-Anders Baer från samelandspartiet kräver nu att deras partikollega Per-Gustav Labba avgår som ordförande i kulturrådet
Sjädtsevaellie

Labba tänker inte avgå

Per Gustav Labba tänker inte avgå som ordförande i sametingets kulturråd, trots att partikamraterna i samelandspartiet krävt det. Sameradion har tagit del av information där Labba inte anser sig ha begått några felaktigheter som ordförande.

Per Gustav Labba har inga ambitioner att lämna sin post som ordförande i sametingets kulturråd. Enligt uppgifter som sameradion tagit del av hävdar Labba att det egna partiets kritik om att han inte följer beslut som plenum fattat är felaktig.

- Det är bara att konstatera att vi gjorde ett stort misstag när vi gav förtroendet till Per Gustav Labba, säger partiledaren i samelandspartiet Lars Anders Baer.

Bibliotekspengar

För ett år sedan utsågs Per Gustav Labba till ordförande i kulturrådet på förslag från styrelseblocket med samelandspartiet i spetsen. Men igår meddelade samelandspartiet att förtroendet för deras partikamrat Per Gustav Labba nu är slut och partiet krävde hans omedelbara avgång som ordförande i kulturrådet.

Enligt samelandspartiet har Labba vägrat att följa plenums beslut bland annat vad gäller tilldelning av medel till samiska biblioteket. Samelandspartiet menar att kulturrådet ska ge biblioteket 700.000 kronor, allt enligt beslut i plenum.

Vill ha ansökan

Men kulturrådet och Labba har vägrat eftersom man inte fått in någon ansökan om pengar för biblioteket.

Samtidigt har kulturrådet ökat bidraget till samiska tidnigar med samma summa, 700.000 kronor. Dessutom så har kulturrådet överskridit budgeten för fjolåret med 600.000 kronor, något som också kritiseras av samelandspartiet.

Men Labba har replikerat med att kansliet inte informerat kulturrådet om hur mycket pengar det fanns att fördela och därför har misstaget skett.

”Försöker tysta”

Sameradion har tagit del av uppgifter där Per Gustav Labba inte ser sig ha gjort något fel. Labba hävdar dessutom att kritiken riktas mot honom med syfte att underminera hans ställning som fri debattör.

Enligt Labba ska han i slutet av februari fått information om att kritiken mot honom var knuten till hans engagemang och åsikter i frågan om förhandlingar kring renbeteskonventionen. Per Gustav Labba menar att partiet på det här sättet försöker tysta honom, något som han med bestämdhet fastslår att de inte kommer att lyckas med.

”Bortförklaring”

Men det här är något som Lars Anders Baer avfärdar som bortförklaringar av Labba.

- Det är väl i och för sig en ursäkt men den är inte korrekt.

Enligt Baer är det uppenbart att kulturrådet under Labbas ledning inte har följt plenums beslut och Baer är även kritisk mot att Labba inte kommunicerat med det egna partiet om hans arbete i kulturrådet.

- Läget är att han inte följer plenums beslut och det är det som ligger bakom vårt misstroende, säger Baer.

Sameradion har försökt nå Per Gustav Labba för en intervju men inte lyckats.

 

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista