Kiruna riskerar konkurrens om placering av parlamentet

Placeringen av sametingets parlamentsbyggnad kan återigen bli föremål för alternativa platser i svenska Sápmi. Om hinder av något slag skulle tillstöta, eller andra kommuner erbjuder attraktivare förslag för en parlamentsbyggnad, så kan sametinget initiera en ny utredning.

Sametingets plenum har i veckan behandlat två motioner från ledamöterna som berörde sametingets framtida placering av parlamentet.

Motionen om att ledamöterna skulle få rösta om placeringsort avslogs. Men i går sa plenum ja till en motion av Karin Wannar, Guovssonásti, om att Jokkmokk ska finnas med som ett alternativ till placeringsort för parlamentsbyggnad.

Andra kommuner
Många ledamöter uttryckte sin förvirring över styrelsens förslag till beslut, särskilt med tanke på debatten och beslut om att inte ta upp frågan på nytt.
Styrelsens motiv, var enligt Anders Kråik, att processen i Kiruna ska gå vidare, men om hinder skulle tillstöta eller andra kommuner erbjuder attraktivare förslag så har Sametinget möjlighet att initiera en ny utredning.

Bara löften
Processen om ett parlamentshus fortsätter. Men idag finns det ingen finansiering för ett hus. Den förra regeringen lovade bygga ett parlament i Kiruna. Men nuvarande regering har inte satt av medel för parlamentsbygget.

- Nu finns bara löften. Och löften, det har vi en erfarenhet av att dom kan blåsa bort med vinden, säger Anders Kråik, sametingsstyrelsens vice ordförande.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".