1 av 2
Anders Kråik
2 av 2
Lars Anders Baer på kansliet i Kiruna
Kiruna

Terapi en lösning på Sametingets arbetsmiljöproblem

Kritiken mot arbetsmiljön på sametingets kansli är överdriven. Det tycker sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer.
– Att folk går i terapi visar på att man gör något åt saken, säger Baer.

- Det är klart det finns problem på Sametingets kansli men mediarapporteringen som varit är lite överdriven, säger Lars-Anders Baer. Han tycker inte heller att arbetsmiljön ligger under styrelsens ansvar och han kan fortfarande inte svara på hur eller om styrelsen kommer agera i frågan:
- Vi har rätt så mycket personal. Att någon mår illa ingår i vilka arbetsorganisationer som helst och jag utgår från att chefen på kansliet gör det bästa för att ordna upp det här.
Sameradion har fått ta del av information som säger att personal på sametingets kansli mår så dåligt att vissa går i terapi för att orka jobba eller söker andra jobb och vill bort från sametinget.
- Att folk går i terapi visar på att man gör något åt saken, säger Baer.
Men du tycker att kritiken mot arbetsmiljön är överdriven?
- Det är en debatt som är svår att ta då vi får ta del av andrahandsuppgifter. Det styrelsen är tvungna att förlita sig på är rapporterna från chefen och även de uppgifter vi har från facken, säger Baer.  

Sameradion har via källor som velat vara anonyma kunnat avslöja att kanslichefen är elak mot personalen och enligt flera källor inte har kompetens för sitt jobb. Personalen vågar inte uttala sig offentligt för att man är rädd för sin chef Ulla Barruk Sunna.

Anders Kråik är sametingets vice ordförande:
– Det är skillnad att stödja sig på anonyma uppgifter eller verkligt underlag. Vi måste ha verkliga uppgifter för att agera, säger Kråik.
- Helt klart är vi medvetna om problemet. Och styrelsen måste snarast ta tag i frågan, säger Kråik 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista