Krav på högre beredskap vid rensjukdomar

Samernas Riksförbund, SSR anser att det måste finnas klara riktlinjer för hur en sjukdomssituation på renar ska hanteras. Det efter att endast en sameby har fått ersättning från sametinget för merarbete, trots att det är flera samebyar som drabbats av samma ögonsjukdom på sina renar. 

Malin Brännström, förbundsjurist på SSR säger att det här visar att vi har låg beredskap när det gäller såna här situationer med sjukdomar bland renar. 

- Det här måste hanteras fort och vi jobbar egentligen med den delen nu, för det får inte uppkomma igen att det inte finns tydliga riktlinjer och kriterier hur såna här situationer ska hanteras, säger Malin Brännström

Tidigt skede
Rans sameby fick i ett tidigt skede ersättning på en halv miljon kronor från sametinget, pengar som användes till merarbete på grund av den ögonsjukdom som drabbat samebyns renar.

Sjukdomen har sen upptäckts i fler samebyar som också sökt ersättning.

Inte allvarligt
Men dom har inte fått nånting och sametinget försvarar sitt agerande med att man först efter beslutet om Ran har fått veta av veterinärerna att ögonsjukdomen inte var så allvarlig att det befogade ersättning.

Enligt Malin Brännström visar det här att det är dålig beredskap både på myndighetsnivå och på organisationsnivå. Eftersom det inte är tydligt för alla vad som gäller så kan systemet uppfattas som orättvist, menar Brännström.

Ett hälsoprogram
För att undvika liknande situationer så har SSR börjat arbeta med en förstudie till ett Djurhälsoprogram.

- Där man helt enkelt bygger upp ett system för vad händer när det kommer in en sjukdom, det kan vara andra sjukdomar bland renar i framtiden, vem gör vad och vilka regler gäller för det, så att alla ska ha klart för sig vad som gäller, säger Malin Brännström

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".