Lars Höijertz har sett att lagen tolkas olika, beroende på om etnicitet.

Viktigt med fortsatt rättskamp anser före detta domare

Det är viktigt för det samiska folket att fortsätta sin rättskamp. Det säger Lars Höijertz, före detta domare i läns- och kammarätten. I helgen höll samerna sin kongress i Kiruna och Lars Höijertz var inbjuden att prata om rättstillämpningen mot det samiska folket i domstolarna.

Lars Höijertz har jobbat inom domstolsväsendet men är numera pensionerad. Och han har följt flera så kallade samiska ärenden både inom förvaltningsdomstolarna och allmänna domstolen. Och han har kunnat se att lagen tolkas olika, beroende på om etnicitet.

- Det viktiga är att man siktar framåt i tiden och verkar för att få en någon slags rättssäkerhet för samerna och då med hjälp av internationella organ, säger Lars Höijertz

Hur tycker du att statusen är för samerna som hamnar i domstolar idag? 

- I förvaltningsdomstolar att det mer eller mindre givert att samerna förlorar. När det gäller samerna kontra storsamhället och det må vara turism eller utbyggnad av olika slag och i synnerhet mineralärenden, säger Höijertz

Gemensam kamp
Per Labba från samelandspartiet var en av åhörarna och ahn anser att det är skrämmande att lagen tolkas olika beroende på etnicitet . Nu vill han att dom samiska politikerna gemensamt driver kampen för rättvisa även för samerna.

- Det är ju sådana här frågor vi politiker i framtiden måste jobba oss fram till lösningar. det är ett stort arbete och tar säkert lång tid men det är ett måste, säger Per Labba

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista