Nya EU-regler höjer lägerpriset

Snart är det dags för det samiska konfirmationslägret, som i år hålls i Jäkkvik i Arjeplogs kommun. Priset för lägret har stigit dom senaste åren vilket många har reagerat på.

Det samiska konfirmationslägret alterneras mellan Härnösands och Luleåstift. För två år sedan kostade konfirmationslägret 1500 kr. Förra året kostade lägret 3000 kronor och i år blir priset 4000 kronor för varje deltagare.

- Förra årets pris täckte inte alls dom kostnader som fanns för konfirmandlägret, därför måste vi nu höja priset säger Luleåstifts konfirmandkonsult Åsa Karlsson

Ökade kostnader
Inför årets budgetplanering har Luleå stift sett över kostnaderna och kommit fram till att en prishöjning till 4000 kronor var nödvändig.

Det är många som har påpekat den höga kostnad som det innebär att delta på konfirmationslägret. Men Åsa Karlsson menar att det inte går att ha ett lägre pris om lägret ska vara i tre veckor med allting inräknat.

Försöka hålla
Men hon hoppas att priset inte ska behöva höjas mer utan att det ska stanna vid 4000 kronor.

- Det är inte säkert att budgeten går ihop i år heller. Om vi ser vid utvärderingen av budgeten att det kanske inte går ihop utan vi får stå för mellanskillnaden så får vi nog försöka hålla det i den här prisklassen längre fram, säger Åsa Karlsson.

Nya EU regler
Det som har tillkommit från ifjol är dom nya EU-reglerna som rör bemanningen där personalen ska har rätt till en viss dygns- och veckovila.

Det gör att fler ledare måste tas in vilket höjer kostnaderna. Men Åsa Karlsson säger att alla är välkomna att lämna förslag på hur man ska kunna minska kostnaderna.

- Vi är tacksamma för alla förslag där man kan se om man kan hålla nere kostnaderna, säger hon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista