"Fel förhandla om renbetet"

Samebyar kräver en frysning av förslaget till ny renbeteskonvention mellan Sverige och Norge. Civila rättigheter riskerar att förhandlas bort i förslaget. Och samebyarna får medhåll av Lars Norberg, tidigare konventionsförhandlare.

I 1972 års renbeteskonvention förlorade svenska samebyar stora markområden på norsk sida, där dom tidigare hade renbetesrätt.
Det var en rättsövergrepp mot samerna. Det säger Börje Allas, renägare i Talma sameby.

- Jag tror att det skulle vara en möjlig väg att samebyn kan göra avtal med norska staten istället.  Om man skulle sluta ett sånt avtal så skulle man i samma avtal vilja få en rättelse för övergreppen 1972, säger Börje Allas.

Får medhåll
Dom oroliga samebymedlemmarna får medhåll av tidigare förhandlaren Lars Norberg, som ledde förhandlingarna för Sveriges del, om en ny renbeteskonvention mellan Norge och Sverige, fram tom 2005.

Enligt Lars Norberg så kan inte staterna förhandla om civila rättigheter, t ex bruksrätten som samerna har över nationsgränsen.

Hantera skatter
Det som staterna kan förhandla om är till exempel hur man ska hantera skatter, tullar, in- och utförsel av varor och liknande.

- Bruksrätten är en privat rättighet som staterna egentligen inte kan lägga sig i, säger Lars Norberg 

Förlorade områden
Men Lars Norberg är också tydlig med att den nuvarande förhandlingsdelegationen inte glömmer bort samebyarnas protester för snart 40 år sedan, mot 1972 års konvention. Samebyarna ifrågasatte dom stora markområdena som man förlorade. Och som dom ännu i dag inte fått svar på.

- Om man i samband med att man antar en ny konvention behandlar den som en isolerad företeelse så finns det risk för att man från statens sida kan hävda att, om man inte säger något så innebär det ett tyst medgivande. Att man alltså avstår från dom marker man förlorade vid 1972 års konvention.

- Jag tycker inte att man från samisk sida bör behandla den nya konventionen som en isolerad företeelse, säger Lars Norberg.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista