Lena Nyberg, barnombudsman. Foto: Sune Fridell

Samiska barn ska få det bättre

Barnombudsmannen föreslår mer information om samernas historia i läroplanen för grundskolan och gymnasiet. Det för att förbättra barns kunskaper i samiska frågor.
Det har barnombudsmannen kommit fram till efter ha träffat samiska ungdomar i norden.

Barnombudsmannen i Sverige, Finland och Norge har gjort en enkät med samiska tonåringar om hur deras skolgång ser ut.

- Det finns en rad saker som barn med samiskt ursprung är missnöjda med, bland annat så tycker man att det inte finns tillräckligt med undervisning på det egna språket och inte heller att det finns litteratur, säger Lena Nyberg, barnombudsman.

Diskriminerade
Lena Nyberg tillsammans med barnombudsmannen i Norge och Finland har träffat närmare 200 ungdomar i norden för att få en bild av deras skolgång. Den visar att samiska ungdomar är nöjda och stolta över sin kultur, men de känner sig diskriminerade i skolan och av samhället.

Därför presenterar barnombudsmannen en rad förslag till förbättringar. Syftet är att underlätta för samiska barn och ungdomar att framföra sina åsikter och stärka deras rättigheter.

- Barn som har ett samiskt ursprung ska kunna garanteras att få studera på sitt modersmål och att man också får material som är på det egna språket, säger Lena Nyberg.

Efterlyser kontakt med sametinget
Lena Nyberg trycker också på att media borde ta sitt ansvar för mer samiska ungdomsprogram.

Ett annat önskemål som ungdomarna hade enligt BO var att sametinget borde ta mer kontakt med barn och ungdomar.

- Det är ett krav som vi tycker är rimligt att ungdomar ställer att dom faktiskt får vara med och påverka och ha en dialog med sametinget som ändå har en stor betydelse för den här gruppen av barn, säger Lena Nyberg.

Peder Idivuoma
peder.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista